Connect with us

featured

In 10 weken een snelle 10 km #1: De nulmeting!

Het was mistig en koud, wat maakte dat ik niet meteen zin had om op deze zaterdagochtend te gaan hardlopen. Maar er stond wel iets belangrijks op de planning, namelijk: de nulmeting voor mijn 10 weken plan! Een nulmeting is een inventarisatie van de huidige situatie, oftewel: hoe snel kan ik op dit moment 10 kilometer rennen? Op basis hiervan kan mijn trainer mijn eerste hardlooptrainingen gaan inplannen en kan ik gaan nadenken over mijn tijdsdoel voor over 10 weken. In deze blogpost vertel ik je graag hoe deze nulmeting bij mij is verlopen. Lees je mee?

Ik was erg benieuwd naar hoe snel ik nu een 10 kilometer zou kunnen rennen en was daardoor ook best wel een beetje zenuwachtig deze ochtend, maar ik had goed geslapen, goed gegeten en een rondje zonder stoplichten etc. uitgestippeld. Hiermee zou het goed moeten komen!

k was blij dat het uiteindelijk droog was toen ik ging rennen en ik startte vol goede moed. Ik ren bijna nooit op snelheid, dus ik vond het hierdoor heel lastig om in te schatten welk tempo ik 10 kilometer lang zou kunnen volhouden. Ik startte daarom maar gewoon op gevoel. Ik bleek iets té enthousiast gestart te zijn, want mijn hardloophorloge gaf namelijk aan dat ik de eerste kilometer liep in 4 minuten en 42 seconde had gelopen?! Dat is voor mij wel heel erg snel… Ik besloot op zoek te gaan naar een rustiger tempo dat ik de komende kilometers zeker zou kunnen vasthouden en vanuit daaruit weer verder te kijken. Kilometer 2 en 3 liep ik respectievelijk in 5:13 en 5:10.

‘Ik kreeg meer controle over mijn hardloopronde.’
Bovenstaand tempo hield ik vast, maar bij kilometer 5 kreeg ik toch ECHT wel zware benen. HELP! Was ik dan toch te snel gestart? Ik zette wat heftigere muziek op (denk aan techno met een goede beat) en probeerde mij te focussen op mijn ademhaling in plaats van mijn zware benen. Dit lukte! En verrassend genoeg kreeg ik het bij kilometer 7 opeens minder zwaar?! Ik ging meer rechtop lopen en werd steeds zekerder over het feit dat ik de 10 kilometer zou halen met dit tempo!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Must See

More in featured